Saturday, January 29, 2011

ROTI




5 FAKTA YANG PERLU KITA TAHU

  • Elakkan membeli roti yang diperbuat daripada 'wheat flour' kerana sama istilah bagi white flour. Kandungan bijirin di dalamnya sudah sudah habis diproses. Pastikan kita memilih roti yang diperbuat dari tepung jenis 'wholewheat' atau wholemeal'.

  • Jika menggemari menggemari roti berbijirin, boleh memilih roti putih dengan tambahan serat. Setiap kepingnya mengandungi serat yang baik sebagai bahan pelawas.
  • Roti yang diperhebat rasanya dengan tambahan kekacang dan bijian masih kekal rendah lemak. Bagi mengekalkan manfaatnya elakkan menyapu marjerin, keju atau pelbagai jem di atasnya.
  • Roti 'whole grain bread' perlu mengandungi sekurang-kurangnya 3 gram serat bagi setiap keping.

  • Perhatikan kandungan minyak tambahan di dalam roti yang mampu menambahkan lemak tidak sihat dalam tubuh. Antara istilah yang sering digunakan 'hydrogenated vegetable oil', 'trans fats', 'partially hydrogenated oils' dan 'vegetable oil shortening'.
(sumber:majalah Rapi)

1 comment:

  1. bagi sy semua jenis roti sedap,roti ban ke,roti canai ke atau roti tempayanke, bg sy bleh dimakan dgn lahap,pemilihan tepung gandum tu atas pandai pembuat nya,hehehe.....

    ReplyDelete