Wednesday, January 19, 2011

BANGKIT MOOD KERJA

Bagaimana mahu melangkah cergas ke tempat kerja jika masih dibayangi mod cuti? Kita lihat apa kata survey...

"Apa yang penting , sentiasa berfikiran positif dalam apa-apa juga perkara yang dilakukan.Walaupun kenangan manis ketika bercuti masih segar dalam fikiran, tanggungjawab dalam pekerjaan masih perlu
dilaksanakan".


"Setelah lama bercuti, hari pertama mulakan dengan bersenam sedikit pada waktu pagi supaya tubuh badan lebih segar untuk bekerja di samping menyiapkan pakaian dan perkakasan kerja lebih awal. Bertemu dan bersosial dengan rakan sekerja sehari lebih awal juga suatu idea yang baik".

"Cuba siapkan mental bahawa esok adalah hari memulakan kerja supaya tidak terlalu terkejut apabila menghadapinya nanti. Susun dan rancang kerja yang ingin dilakukan dan lakukannya dengan perlahan-lahan sehingga semangat untuk bekerja datang. Jadikan percutian yang dilalui itu membuatkan anda lebih bersemangat dan segar untuk bekerja.

" Cuba kenakan pakaian baru dan digemari serta sembur pewangi kesukaan untuk tingkatkan keyakinan diri. Elakkan daripada membayangkan lambakan kerja yang banyak sebelum hadir ke pejabat. Ambil masa 15 hingga 30 minit untuk bertanya khabar dan berbual ringkas dengan rakan sekerja sebelum memulakan kerja".

"Cuba mulakan kerja secara perlahan-lahan tetapi dalam kadar yang konsisten. Walaupun sedikir perlahan, sedikit sebanyak ada juga kerja yang berjalan atau boleh disiapkan daripada membiarkan saja hari itu berlalu begitu saja".

(Dipetik dari Berita Harian Januari 2011)

No comments:

Post a Comment