Saturday, January 29, 2011

TAHUKAH ANDA?????



MI SEGERA DAN KESANNYA
  • Bahan perencah mi segera tinggi kandungan MSG- kesan negatif kepada kesihatan terutamanya buah pinggang.
  • Kandungan dioxin dan plasticizers yang terkandung dalam pek pembungkusan ( dalam bentuk mangkuk dan cawan) mampu mempertingkatkan risiko serangan kanser. Bahan kimia ini akan melarut di dalam air panas dan akan menjadi berbahaya jika menikmati hidangan terus dari mangkuk tersebut.
  • Elakkan memasak mi segera dengan cara merendam dalam air panas ,masukkan bersama serbuk perisa dan dinikmati selepas 3 minit. Kesannya cara memasak seperti ini akan menukarkan struktur molekul MSG dan menjadikannya bertoksik.
  • Tahukah anda mi segera diselaputi oleh 'wax' dan tubuh mengambil masa kira-kira 4-5 hari untuk mencernanya.
  • Pengambilan mi segera yang kerap dalam kalangan kanak-kanak mampu memudaratkan kesihatan mereka bagi jangka panjang.Akan mengurangkan penyerapan nutrisi lain bagi kanak-kanak yang berusia di bawah lima tahun jika mengambil mi segera lebih tiga kali seminggu.
  • Pengambilan mi segera yang kerap dalam kalangan ibu mengandung mampu menjejaskan janin. Pengambilan yang kerap dan banyak cenderung mengalami keguguran.
TEKNIK DISARANKAN UNTUK MEMASAK MI SEGERA:
  • Masak air di atas api sehingga mendidih. Masukkan mi ke dalamnya. Tunggu seketika.
  • Apabila mi sudah lembut , angkat dan toskan. Buang air rebusan tadi kerana mengandungi 'wax'.
  • Didihkan air yang baru. Masukkan mi segera ke dalam air yang menggelegak seketika sebelum matikan api. Celur sayur-sayuran dan campurkan di dalam mi.Tambah bahan perisa dalam kadar haba yang masih panas.
(Sumber : majalah Rapi)

No comments:

Post a Comment