Friday, January 28, 2011

KABUS DI PERBUKITAN

SINOPSIS

BAB 21- Tak Ingin Tahu

Zain kembali ke tanah air setelah tiga tahun berada di New Zealand. Zain mendapati banyak perubahan telah berlaku di kampungnya dalam tempoh ketiadaannya. Azrul pula dianugerahi gelaran 'Datuk' kerana berjasa kepada rakyat melalui penglibatannya dalam bidang pertanian. Beliau menggalakkan para petani untuk menanam modal dalam Pertubuhan peladang di samping berusaha menyatukan kebun-kebun tradisi menjadi estet mini kelapa sawit dan dusun buah-buahan. Ketika Datuk Azrul berbual dengan Zain, tiba-tiba Masitah muncul untuk mendapatkan tandatangan tentang urusan pemgambilan tenaga pekerja asing. Datuk Azrul mengambil pekerja asing untuk bekerja dengannya kerana tiada pilihan. Menurut Datuk Azrul, anak-anak tempatan semuanya sudah berpendidikan tinggi dan tidak sesuai bekerja di ladang.

BAB 22- Mengukur Usia

Datuk Azrul mengimamkan sembahyang Azar. Dia berasa sedih kerana tidak ramai jemaah yang hadir ke masjid. Hal ini demikian kerana kebanyakan penduduk kampung terdiri daripada orang tua. Banyak juga yang menghidap penyakit gout. Jemaah solat Jumaat juga kini berkurangan hingga sekitar 60 orang sahaja. Kebun-kebun juga telah banyak terbiar. Anak-anak yang mewarisi kebun ramai. Mereka pula tidak mahu menjual tanah pusaka masing-masing. Jadi pemilikan tanah semakin lama semakin mengecil dan tidak ekonomi. Datuk Azrul tidk dapat berbuat apa-apa untuk mengubah sikap masyrakat. Suasana kerjasama dalam masyarakat kini juga sudah berbeza. Zain bersetuju dengan pandangan bapanya bahawa zaman sudah berubah. Negara ini makmur kerana rakyat bekerja kuat. Pendidikan tinggi pula bukan jaminan untuk menjadi senang tetapi jalan yang memudahkan . Datuk Azrul sendiri berjaya dalam bidangnya kerana beliau berpendidikan tinggi. Namun dia masih tidak berjaya mengubah pandangan masyarakat setempat untuk mengusahakan tanah secara lebih komersial. Zain memberitahu Datuk Azrul bahawa dia sudah mempunyai pilihan teman hidup iaitu seorang gadis kacukan di New Zealand . Datuk Azrul tidak membantah dengan pilihan anaknya.

BAB 23- Melihat Dalam Diri

Benny sudah semakin berubah. Dia selalu ke luar daerah bersama Mehmood dan Mohamed Attar. Akibatnya Melina ditinggalkan keseorangan di rumah mereka. Setiap kali Benny keluar daerah, Melina akan ditemani Khadijah, anak Haji Awang (bekas pengetua di sebuah sekolah menengah di Kuala Terengganu) dan Mak Som yang gemar menganyam mengkuang. Khadijah sering menemani Melina kerana menurut perintah ayahnya yang mengambil berat akan Melina. Melina sering bersantai di beranda rumahnya sehingga lewat malam dan hal ini amat membimbangkan Hj Awang. Semasa sedang rancak bercerita, Melina bertanyakan tentang Sungai Besar kepada Khadijah. Melina ingin menjejak warisan yang telah lama lenyap.

BAB24- Lambaian Hati

Faridah menghidangkan teh panas ketika Zain dan Anne menyiapkan praktikum yang perlu dihantarnya 3 hari lagi. Faridah berbual dengan zain dan Anne seketika. Faridah mendapat tahu bajawa Zain berasal dari Sungai Besar iaitu kampung Faridah. Mereka bercerita tentang keindahan di Sg Besar lalu Anne mengajak Faridah pulang ke tanah air semasa cuti semester yang akan menjelang 2 bulan lagi. Zain begitu memahami Faridah yang sudah 25 tahun meninggalkan kampung halaman. Zain turut mengajak Faridah sekeluarga menginap di rumahnya apabila pulang ke tanah air. Faridah juga ingin berjumpa Melina, anaknya yang dirindui. Faridah merenung Anne yang ayu dengan campuran Melayu-Inggeris. Hatinya senang jika Anne dan Zain berkahwin dan berharap Anne akan kembali kepada susur galurnya, menetap di Malaysia.

BAB 25- Menghapus Dosa

Mehmood , Mohamed Attar dan Benny mengunjungi Ustaz Hassan di rumahnya untuk bertukar-tukar pendapat dan mengeratkan ukhwah sesama Islam. Mereka sibuk membahaskan mengenai pengamalan agama Islam di Malaysia dan negara Islam yang lain. Ustaz syukri menegaskan bahawa budaya Melayu lebih menekankan adat Melayu yang bercakap lembut dan tidak berkias. Dalam masa yang sama Benny teringatkan keluarga Hj Awang yang mesra melayannya dan Melina walaupun Melina berpakaian tidak menutup aurat. Semasa dalam perjalanan pulang, Mohamed Attar menyatakan bahawa dia tidak bersetuju dengan pendapat ustaz Syukri kerana baginya Islam mestilah berjuang dan berperang demi menentang musuh Islam. Mohamed Attar meluncur laju membawa keretanya ke Kuantan untuk berjumpa seorang pemimpin tempatan yang berpotensi mengikuti perjuItalicangan mereka.

BAB 26- Hati Wanita

Soleh Johnson dan Fnaridah terbang ke Malaysia untuk membincangkan majlis perkahwinan Zain dan Anne serta melawat Melina yang sedang sarat mengandung dan bercuti. Soleh sedang membiasakan tinggal di bumi Malaysia ini serta mendapat ramai kenalan baru apabila kerap ke masjid berhampiran. Faridah tersenyum sendirian terkenang rumahnya di Christchurh apabila melihat pemandangan banglo di Camero Highlands,tempat mereka menginap. Hari yang dijanjikan tiba, Datuk azrul memandu sendiri bersama datin Aisyah, Hj Zubair dan Zain ke banglo yang bergelar The Golf View Cottage. Sebaik sahaja tiba, penghuni banglo itu keluar menyambut mereka. Mereka semua berkumpul di ruang tamu. Masing-masing mula bercerita. Faridah menceritakan latar belakangnya dan keluarga. Datuk Azrul menghela nafas panjang, beliau bertanya tentang masa lampau mereka kepada Faridah. Seketika kemudian, masing-masing diam melayan perasaan.

BAB 27-Kembali ke Alam Nyata

Benny memandu keretanya menyusuri lebuh raya.Jambatan Pulau Pinang semakin hampir dan bererti destinasinya juga semakin hampir. E-mel lewat malam yang diterimanya itu penuh maksudnya tersendiri. Berita Mohamed Attar mahu mengebom kasino di Pulau Sentosa terbongkar apabila polis republik menemui sejumlah bom miliknya, lalu Mohamed Attar ditangkap. Mehmod yang selama ini banyak berdiam rupa-rupanya dia ialah seorang anggota polis yang sedang mengikut gerak-geri Mohamed Attar. Benny teringat kata-kata Melina bahawa dia berkawan dengan orang yang salah. Tetapi dia tetap mempertahankan kawan-kawannya kerana mereka boleh membimbingnya ke arah kebaikan. Pendapatnya juga selalu bertelagah dengan Hj Awang dan ustaz Syukri. semasa Mohamed attar mengajaknya untuk berjuang, Benny tidak turuti kerana baginya dia msih belum bersedia lagi. Benny kecewa, dia terpaksa meninggalkan Melina sendirian. Dia harap dengan wang yang dititipkan kepada Ustaz Syukri akan membantu Melina. Setibanya di Pantai Miami, dia menghampiri dua orang lelaki berbaju hitam dan bertopeng ski. Mereka ialah penyelamat khas dari An-Anbia Family Limited Company untuk membawanya ke lokasi rahsia. benny memahami dan esok akan ada kenyataan dilaporkan dia diculik dan mangsa keganasan.Lalu mereka semua enaiki bot menuju ke perairan antarabangsa sebelum dijemput oleh sebuah helikopter.

BAB28- Cerita Pnghujung Usia

Saat ini Faridah menyingkap kembali peristiwa 25 @27 tahun yang lalu. Datuk Azrul sebahagian daripada kenangan itu. farida dan Datuk Azrul bercerita tentang kisah silam mereka, amanakala Datin Aisyah lena dibuai mimpi setelah menelan ubat khas akibat migrainnya. Soleh pula memahami, dia berada di bilik bacaan dengan kerja-kerja ditalian. Zain dan Anne sudah ke Ipoh sejak petang tadi dan masih belum pulang. Datuk Azrul merungkai cerita sewaktu Faridah hilang dahulu, beliau berbincang dengan banyak orang serta Hj Kamarudin mengenai hal ini. Hj Kamarudin masih lagi menetap di Kuala Lumpur. Isterinya Hamidah sudah meninggal beberapa tahun yang lepas. Kini dia tidak boleh bangun lagi dan hanya baring di katil sahaja. Dia dijaga oleh anak lelakinya tetapi kebersihan dirinya diuruskan oleh seorang jururawat yang diupah. Berbalik kepada cerita tentang kehilangan Faridah di hutan, Datuk Azrul hanya mempercayai akal, di mana kelebihan akal untuk mengjangkau sesuatu yang mustahil. Faridah juga berpendapat yang sama setelah bertanya kepada beberapa ulama di New Zealand. Datuk azrul bertanyakan perihal rumah banglo milik Soleh itu lalu Faridah tersenyum memberitahu bahawa kerakyatannya masih kekal lagi dan akan pegang status itu buat selamanya. Datuk Azrul tumpang gembira mengenai hal tersebut. faridah berfikir sejenak, sepatutnya dia harus menulis mengenai pengalamannya di Bukit Kutu ketika koma dahulu yang bukan boleh dialami oleh semua orang. Tanpa sedar, Faridah mengalirkan air mata, hatinya meronta ingin menziarahi kubur ibunya, Ayu serta Ghazali.

BAB 29-Pasrah

Melina merenung kosong bilik tidurnya. Hari ini sudah 4 hari Benny menghilang. Sejak mereka berkahwin, Benny menanam azam untuk berubah ke arah kebaikan. Azamnya itulah yang mengukuhkan persahabatannya dengan ustaz Syukri, Mohamed Attar, Mehmood dan Noor Mohamad. berbalik kepada kehilalngan Benny, syarikat telah 2 kali menghubungi tetapi Melina gagal memberikan penjelasan. melina pasti Benny menghilang dengan sebabnya tersendiri. Lalu keesokan harinya, Melina mengambil keputusan utnuk membuat laporan polis. Inspektor Radzi membantu Melina memguat laporan. Inspektor Radzi meminta nama dan nombor telefon rakan-rakan Benny dan dia mengeshkan bahawa Mohamed Attar serta Noor Mohamad telah ditangkap polis Interpol beberapa hari yang lalu. Namun nama Benny tidak tersenarai dalam tangkapan tersebut. Kini jelas, Benny meninggalkannya atas sebab persahabatan yang sukar dimengertikan. selepas selesai membuat laporan, Melina keluar dari Balai Polis Marang dengan hati yang gundah. Hj Awang mengambilnya untuk pulang dan semasa dalam perjalanan pulang, Melina menerima panggilan dari nombor yang tidak dikenali.

BAB 30- Pangkuan

Melina tiada pilihan lain. Benny sudah 2 minggu menghilangkan diri, keluarga Benny yang mewakili Jaafar al-Anbia telah menghubunginya. Akaun peribadinya sudah dipenuhkan sejumlah besar wang . Kiranya semua keperluannya tersedia ada. Melina mengambil keputusan untuk tinggal bersama ibu bapanya di Cameron Highland. Melina memandu seorang diri menuju ke sana. Tiba-tiba dia sedih mengenangkan Benny, beberapa hari yang lalu Inspektor Radzi mengunjungi Melina. Dia memberitahu bahawa Melina diberi pengawasan pernuh oleh pihak polis. Teori pengganas dan penglibatan yang menjejaskan keselamatan boleh dikaitkan dengan Benny, seorang yang penyayang dan bertanggungjawab. Hal ini amat menghairankan Melina. Melina menafikan tuduhan Inspektor Radzi bahawa Benny sanggup bersubahat untuk meletupkan bom di tempat awam. Melina berhenti di sebuah masjid tidak jauh dari Pekan Batang Kali untuk sembahyang zuhur.Selesai menunaikan solat, hatinya serasa begitu tenang . 3 jam kemudian, Melina tiba juga di Cameron Highland. Dia menelefon Golf View Cottage sebaik sahaja memasuki pekan Ringlet. Faridah terharu melihat anaknya yang sedang sarat mengandung sanggup memandu beratus-ratus kilometer tanpa suami di sisi.

No comments:

Post a Comment