Wednesday, November 9, 2011

TIPS MENULIS RINGKASAN

CONTOH

Baca petikan di bawah dengan teliti. Berdasarkan petikan tersebut, tulis suatu ringkasan tentang punca-punca merokok dalam kalangan remaja . Panjang ringkasan anda hendaklah tidak melebihi 80 patah perkataan. Anda digalakkan menggunakan ayat sendiri tanpa mengubah maksud asal petikan.

Merokok merupakan perbuatan yang dikategorikan sebagai kesalahan utama di dalam kawasan sekolah. Apakah nikmatnya ketika merokok? Adakah ilham datang mencurah-curah atau asap rokok itu sebagai illusi yang membawa imaginasi jauh tanpa sempadan? Berdasarkan pemerhatian didapati remaja sudah berani hendak merokok dan membahayakan diri sendiri disebabkan oleh pengaruh rakan sebaya. Jika mahu diri mereka diterima dalam kalangan rakan sebaya, mereka haruslah mengikut perbuatan yang dilakukan oleh rakan lain . Malah, ada juga dalam kalangan remaja yang melihat seseorang yang merokok itu dianggap hebat oleh rakan mereka.

Banyak remaja mengetahui akan bahaya merokok. Mereka sedar tentang larangan merokok dan hukuman yang akan diterima jika tertangkap di kawasan sekolah. Oleh sebab itu, mereka tetap merokok sebagai tanda membantah peraturan tersebut. Mereka tidak takut malah sengaja sebagai tanda protes pihak sekolah dan ibu bapa. Selain itu tanggapan bahawa tabiat merokok sebagai tanda orang yang cepat dewasa telah mendorong mereka untuk merokok.

Peribahasa bapa borek anak rintik menggambarkan pengaruh keluarga terhadap gejala merokok dalam kalangan remaja. Mana tidaknya, anggota keluarga terdekat yang merokok seperti ayah, abang dan kaum keluarga yang lain turut mendorong mereka untuk merokok. Hal ini menyebabkan remaja menganggap bahawa merokok bukan perbuatan yang salah. Ada juga sesetengah remaja beranggapan bahawa merokok sebagai trend terkini. Tingkah laku ini membuktikan mereka sentiasa peka dengan aliran gaya terkini.

Kajian menunjukkan sebanyak 75 peratus punca pelajar merokok adalah untuk mengelakkan tekanan termasuklah bebanan tugasan sekolah, harapan ibu bapa yang terlalu tinggi, ditambah dengan naluri remaja yang mahu mencuba, tunjuk pandai dan mahu bebas daripada kongkongan. Natijahnya ,kesan jangka panjang kepada perokok adalah dari segi kesihatan terutamanya panyakit kanser dan berkaitan jantung. Malahan , gigi kuning berkarat , badan dan nafas berbau akibat banyak merokok.

Ayat tugasan :

Ialah

Isi 1

Selain itu,

Isi 2

Seterusnya,

Isi 3

Tambahan lagi,

Isi 4

Malahan,

Isi 5

Selanjutnya,

Isi 6

No comments:

Post a Comment