Wednesday, November 9, 2011

CERPEN IBU DAN CEPER

SINOPSIS

Cerpen ini mengisahkan ___________________________ yang disamakan dengan kisah sebatang _________________ iaitu _____________ ________________ . Sungai Ceper ialah sungai yang jernih dan mempunyai sumber ikan dan udang, panjang dan berliku-liku, sama seperti _________ yang sentiasa aktif melakukan kerja-kerja _______________. Pada waktu malam, Sungai Ceper masih cergas tetapi ibu tidak. Pada sebelah malam, ibu _______________ dan esoknya kembali ______________.

Pada suatu hari _____________ _______________ melimpah kerana ____________ turun di hulu. Airnya likat dan melimpah menyebabkan sawah padi musnah. Pada tahun itu, semua _____________ kampung makan ubi gadung kerana ____________ musnah. Selepas Ceper melimpahkan __________, tiba pula musim ____________________ . _______________ _____________ , menjadi cetek, ikan mati, air sungai busuk dan sawah kering sehingga menyebabkan ibu menggunakan _________ sebagai sumber. Keadaan ini ialah keadaan __________ tahun yang lalu, iaitu semasa aku masih anak teruna dan ibu masih muda.

Kini, ibu dan ayah tiada lagi. Aku pula sudah bercucu. Sungai Ceper masih wujud tetapi sudah mula berubah sejak ibu terjatuh, lalu _____________ kerana terpijak ____________ lama iaitu sepuluh tahun sebelum ibu meninggal. Pada masa itulah, keluarga aku menderita dan aku berkahwin dengan gadis di _____________ itu. Bapa pula sudah tidak gila _______________ lagi sebaliknya dia hanya menjaga cucu dan menjaga ibu.

Ceper kini berbau busuk kerana menjadi tempat pembuangan sampah. Airnya mengalir lesu bersama-sama ___________ _____________ yang tidak sepatutnya dibuang ke dalam sungai itu. Aku dan isteri telah tua dan kini duduk di rumah menjaga _________. Pada masa ini, Ceper telah mati dan tidak berfungsi lagi walaupun masih wujud, tidak seperti ibu yang telah tiada di duni ini.

TEMA

Cerpen ini bertemakan kegigihan seorang ibu dalam mengharungi kehidupan. Ibu gigih mencari rezeki dan banyak bergantung kepada Sungai Ceper yang berfungsi sebagai sumber air kepada tanaman.

PERSOALAN

1. Persoalan kepentingan air dalam kehidupan.

Contoh: _______________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________

2. Persoalan kasih sayang sesama ahli keluarga.

Contoh:______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. Persoalan kurangnya kesedaran masyarakat terhadap penjagaan alam sekitar.

Contoh : ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Persoalan Tanggungjawab sebagai ketua keluarga.

Contoh: ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

No comments:

Post a Comment